Social media:
Wyszukiwarka:

Oświadczenie w związku ze spotkaniem dotyczącym planów budowy Podkarpackiego Centrum Lekkoatletycznego

Z inicjatywy i na zaproszenie europosła Tomasza Poręby doszło dziś w Rzeszowie do spotkania z udziałem ministra sportu i turystyki Witolda Bańki z marszałkiem Władysławem Ortylem, prezydentem Rzeszowa Tadeuszem Ferencem wraz z zastępcami Markiem Ustrobińskim i Stanisławem Sienką oraz z prezesem CWKS Resovia Aleksandrem Bentkowskim.

Spotkanie poświęcone było budowie Podkarpackiego Centrum Lekkoatletycznego na stadionie Resovii.

W efekcie rozmów podjęto następujące ustalenia:

– Niewykorzystane środki (10 mln zł) na remont hali Podpromie zostaną przeznaczone na budowę Podkarpackiego Centrum Lekkiej Atletyki przy ul. Wyspiańskiego 22;

– Inwestycja zostanie podzielona na etapy, a miasto szybko rozpocznie procedurę przetargową;

– Przedstawiciele miasta zobowiązali się, że formalne kwestie zostaną zakończone w ciągu najbliższych tygodni;

– Marszałek Władysław Ortyl podtrzymał deklarację kwoty 8 milionów złotych na wsparcie tej inwestycji;

– Minister Witold Bańka zapewnił o otwartości resortu na realizację tej inwestycji i dalszej woli współpracy.

Tomasz Poręba

Poseł do Parlamentu Europejskiego