Social media:
Wyszukiwarka:

Poręba do Sikorskiego: „No walcz!”… o unijne stanowiska dla Polaków

Na forum Komisji Spraw Zagranicznych odbyła się wymiana poglądów z szefową unijnej dyplomacji Catherine Ashton. W imieniu Delegacji PiS w PE głos zabrał poseł Tomasz Poręba.

Wyraził on przekonanie, że proponowana struktura Europejskich Służb Działań Zewnętrznych będzie prowadzić do dalszej dyskryminacji „nowych” krajów członkowskich, które już dzisiaj nie są reprezentowane w Komisji Europejskiej w wystarczającym stopniu.

W związku z powyższym, Poręba pytał ilu (spośród ponad 130) szefów delegacji będzie pochodziło z nowych państw członkowskich?

„Jak chce uzyskać Pani ową równowagę geograficzną w ESDZ?” – dociekał Poręba odnosząc się do wcześniejszej wypowiedzi Lady Ashton.

W odpowiedzi, Catherine Ashton stwierdziła, że jest świadoma braku równowagi i zależy jej na zmianie tego stanu rzeczy. Stoi to w sprzeczności z wypowiedzią Radosława Sikorskiego, który podczas wczorajszego spotkania szefów dyplomacji krajów UE powiedział, że kwoty narodowe są nie do uzyskania.

„Minister Sikorski musi zrozumieć, że zabieganie o polskich kandydatów w ESDZ jest czymś naturalnym. Jeśli sami tego nie zrobimy to na pewno UE nie zrobi tego za nas. <<No walcz!>>: te słowa premiera Tuska powinny być wezwaniem dla Sikorskiego do walki o miejsce Polski w Europie, a nie o miejsce Sikorskiego w Polsce”, mówił Poręba.